Visie
Welkom bij kinderdagverblijf Dapper Maantje. Ons verhaal, een visie zelf op de vloer en tussen de kindjes bedacht. Een verhaal dat nooit af is en waar we altijd aan zullen blijven schrijven.
Onze kindjes spelen en worden verzorgd in een warme, vrolijke en huiselijke sfeer. Een persoonlijke en positieve benadering, de bevordering van de zelfstandigheid en oog voor de individuele ontwikkeling van elk kind staan bij ons centraal. Wij hechten dan ook veel belang aan een open communicatie en een samenwerking met onze ouders.
Elk kind is uniek en heeft een eigen tempo. Alles begint bij het opbouwen van een vertrouwensband. Herhaling & patronen zorgen voor meer zelfvertrouwen bij de kinderen en rust in de opvang. Wel blijven we er ons van bewust dat het kind, kind moet blijven. Daarom leren en ontdekken we op een speelse manier.
Bij onze groepen gaan we niet kijken naar leeftijden maar naar het kindje zelf: iedereen is uniek en ontwikkeld anders op zijn of haar eigen tempo. Als we leeftijden vermelden dan zijn dit eerder richtlijnen.
We werken met 3 groepen, een babygroep, een ontdekkersgroep en een peutergroep. Wie in welke groep start of overgaat hangt af van het kindje zelf.
Elke week wordt er een teamoverleg gehouden waarbij onze pedagogische coach aanwezig is. We bespreken de opvolging van de kindjes en het team.
Maandelijks zullen onze begeleiders een observatie doen bij elk kindje. Dit gebeurt volgens ons observatie/herinneringenboekje en op een speelse manier. 3-maandelijks zullen jullie deze kunnen inkijken.
Maandelijks werken wij ook met Memo-Q. Dit is een instrument waarbij onze teams aan zelfreflectie doen samen met onze pedagogische coach.
We verzorgen vanuit ons hart, met zachtheid,
met oog op structuur & voor veiligheid
Groepen
Baby’s
Bij de baby’s werken we volgens het ritme van het kind. Elk kind is uniek en heeft een eigen ritme/tempo. We starten onze dag met een aantal vragen voor de ouders: heeft het kindje goed geslapen en goed gegeten? Is hij of zijn al lang wakker? Is er nog iets speciaals dat we moeten weten? Deze antwoorden worden op het observatieblad genoteerd. We vertrekken met deze info en bouwen hierop verder.
Bij onze baby’s staan nabijheid en hechting centraal. Het is belangrijk dat de begeleiders het kindje leren kennen maar ook mama en papa. Door veel te zingen, praten, knuffelen en zo goed mogelijk op alle signalen te reageren, zorgen we voor een goede hechting met onze kindjes. Nabijheid geven we door veel te knuffelen maar ook door een gezellige babyhoek te creëren waarbij een begeleider altijd mee in de ruimte aanwezig is en waarbij er geen barrière (bv. hekjes) tussen kind en begeleider zijn. Onze kleintjes hebben altijd hun begeleider in het vizier.
Naast nabijheid en hechting zijn er nog 3 belangrijke focuspunten:
Oefenen op slapen in de opvang
Oefenen op groentehapjes & fruithapjes
Ontwikkeling
Ontdekkers
Deze groep noemen we de ontdekkers: geen platte baby meer maar ook nog een beetje te klein om een peuter te zijn. Onze kindjes zijn hier echte ontdekkers. Ze willen alles zien, proeven, uitladen. Ze willen vooruit en zijn op zoek naar meer prikkels.
Bij dit groepje volgen we nog altijd het ritme van het kind maar we laten de kindjes toch al een beetje meer kennismaken met regelmaat en structuur als voorbereiding op de peutergroep.
We zorgen voor activiteiten aangepast aan de leeftijd en gaan ons vooral focussen op leren kruipen, staan & stappen. De fijne motoriek wordt alsmaar sterker en de eerste woordjes worden gevormd.
Peuters
Bij de peuters werken we met een dagplanning. Elke dag verloopt volgens dezelfde routine. Herhaling en structuur zorgt voor rust & vertrouwen bij onze kindjes.
Visie spel: Een vleugje “montessori” = er zijn verschillende speelhoeken aanwezig waar altijd bijhorend speelgoed ligt. Zo kunnen de kinderen zelf kiezen met wat ze willen spelen. Als begeleider gaan we begeleiden in plaats van het spel leiden. Nog belangrijk in dit groepje : bewust worden van eigen ik en de ruimte rond hun, fantasie spel, oorzaak en gevolg, potjeswenning & potjes training.
Onze baby’s gaan naar de ontdekkers als ze motorisch sterker worden. Dit wil zeggen als ze beginnen kruipen en zich rechttrekken. Zo zorgen we ervoor dat onze babygroep altijd een klein rustig groepje blijft. Onze ontdekkers gaan over naar de peuters als ze cognitief sterker worden. Dit wil zeggen als ze ons echt beginnen te begrijpen en kleine opdrachtjes kunnen uitvoeren zoals “kan je de trein in de rode doos leggen”. Deze overgangen gebeuren dus volledig volgens het ritme van jullie kindje en worden ook met jullie eerst besproken.
Gebouw & inrichting
Onze ruimtes zijn zo ontworpen dat de basis altijd rust uitstraalt. Dit bekomen we door middel van rustige kleuren te gebruiken. Zowel op de muren als voor het vaste meubilair. Telkens wanneer we opruimen creëren we rust. Dit is niet enkel fijn voor de kinderen maar ook voor de begeleiders. We zorgen voor uitdaging door middel van aangepast spelmateriaal: felle kleuren, speelgoed die de zintuigen gaan prikkelen, uitdaging voor fijne en grove motoriek, … We werken ook graag met duurzaam en ecologisch speelgoed.